سفارش تبلیغ
صبا ویژن

همه چیز در مورد پزشکی

عوارض جانبی آتورواستاتین چیست؟
معمولا درمان با “آتورواستاتین” طولانی مدت می باشد لذا با پزشک خود در ارتباط باشید و معاینات و آزمایشات دوره ای را به طور منظم انجام دهید تا پیشرفت درمانی شما ارزیابی شود.



آتورواستاتین (Atorvastatin) یا لیپیتور (Lipitor) عنوان کاهش دهنده کلسترول بد خون تجویز میشود . هرچند تاثیر اصلی آتورواستاتین در کاهش کلسترول خون است ولی به میزان کمتری تری گلیسرید خون را نیز کاهش می دهد.




مانند بقیه استاتینها با مهار آنزیم HMG COA ردوکتاز در کبد عمل می کند. HMG COA در بیوسنتز کلسترول نقش اساسی دارد



آتورواستاتین به سرعت از طریق مجرای گوارش جذب می شود. فراهمی زیستی مطلق دارو حدود 12% است.پیوند دارو به پروتئین بسیار زیاد است. این دارو دارای متابولیسم کبدی و خارج کبدی است. متابولیت های فعال دارو مسئول ایجاد حدود 70% از اثر مهارکنندگیHMG-COA ردوکتاز می باشد. نیمه عمر دارو حدود 14 ساعت بوده وعمدتاً از طریق مدفوع دفع می شود.

آتورواستاتین یکی از داروهای درمانی چربی خون بالا می باشد. در واقع این دارو سطح چربی بد در خون را کاهش می دهد و به همین دلیل خطر ابتلا به برخی بیماری ها از جمله سکته قلبی را کاهش می دهد.

تورواستاتین برای درمان کلسترول بالا استفاده می شود و خطر ابتلا به سکته مغزی, حمله قلبی, و یا عوارض قلبی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2, بیماری عروق کرونر قلب و یا دیگر عوامل خطر کاهش می دهد. این دارو برای درمان بیماری بزرگسالان و کودکان بالای 10 سال تجویز می شود. آتورواستاتین میزان تولید کلسترول توسط کبد را کاهش می دهد.

برای اثربخشی بیشتر این دارو, توصیه می شود از رژیم غذایی سالم و کم کلسترول و کم چربی استفاده شود. به علاوه ورزش کردن, درمان چاقی و کاهش وزن و ترک سیگار می توانند نقش موثری در درمان چربی خون با این دارو داشته باشند. این دارو به شکل قرص موجود است.


آتورواستاتین

آتورواستاتین


اشکال دارویی


قرص 10، 20، 40، 80 میلیگرمی دارد


موارد مصرف آتورواستاتین


آتورواستاتین به عنوان داروی کمکی همراه با رژیم غذایی در درمان زیادی چربی خون مصرف می شود. این دارو سبب کاهش غلظت تام کلسترول، کلسترول LDL ، آپولیپوپروتئین B و تری گلیسرید در بیمارن مبتلا به افزایش خون می شود.


مکانیسم اثر آتورواستاتین


مهار کننده 3- هیدروکسی-3- متیل گلوتاریل کوآنزیم آ (HMG-CoA) ردوکتاز، آنزیم محدود کننده سرعت در مسیر سنتز کلسترول است (این دارو تولید موالونیک اسید را از HMG-CoA کاهش می دهد)؛ این مهار آنزیمی باعث می شود رسپتورهای LDL روی غشای هپاتوسیت ها به صورت جبرانی افزایش یافته و کاتابولیسم LDL تحریک شود. علاوه بر توانایی مهارکنندگان HMG-CoA ردوکتاز در کاهش سطح پروتئین C واکنشی، این داروها دارای خصوصیات پلئوتروپیک از جمله بهبود عملکرد اندوتلیال، کاهش التهاب در محل پلاک کرونری، مهار تجمع پلاکتی و اثرات آنتی کوآگلانی هستند.


فارماکوکینتیک آتورواستاتین


آتورواستاتین اکتی کوت به سرعت از مجرای گوارش جذب می شود. فراهمی زیستی مطلق دارو حدود 12% است. پیوند دارو به پروتئین بسیار زیاد است. این دارو دارای متابولیسم کبدی و خارج کبدی است. متابولیت های فعال دارو مسئول ایجاد حدود 70% اثر مهارکنندگی HMG-COA ردوکتاز می باشد. نیمه عمر دارو حدود 14 ساعت بوده و عمدتاً از طریق مدفوع دفع می شود.


مقدار و نحوه صحیح مصرف دارو :


مقدار مصرف هر دارو را پزشک تعیین می کند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر است :

- بزرگسالان :10 تا 80 میلیگرم یکبار در روز .

- اطفال :مقدار لازم توسط پزشک تعیین می شود.


چگونه آتورواستاتین را مصرف کنیم؟


پیش از شروع به مصرف دارو، بروشور موجود در جعبه محصول را مطالعه نمایید. بروشور، اطلاعات جامع تری از محصول، شرکت سازنده و لیست کاملی از عوارض جانبی را در اختیار شما قرار می دهد.

آتورواستاتین را روزانه یک عدد، مطابق دستور پزشک مصرف نمایید.

آتورواستاتین را می توانید درهر ساعتی از شبانه روز، قبل و یا بعد از غذا مصرف کنید، اما بهتر است جهت پیشگیری از فراموش نمودن مصرف دارو آن را در یک ساعت مشخص از شبانه روز میل کنید.


دوز فراموش شده :


در صورتیکه یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید به محض به یادآوردن بلافاصله آنرا خورده ، ولی اگر تقریبا زمان نوبت بعدی فرا رسیده بود از خوردن آن صرفنظر کرده مطابق قبل دارو را مصرف کنید و مقدار آنرا نیز دو برابر نکنید .


پیش از مصرف آتورواستاتین


پیش از مصرف آتورواستاتین، در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر پزشک یا داروساز را مطلع سازید:


• تصمیم به بارداری، بارداری و شیردهی

• مشکلات کبدی یا سابقه هر نوع بیماری که بر کبد شما تأثیر گذاشته است.

• سابقه درد های ماهیچه ای و یا درد های مکرر و بدون علت ماهیچه ای

• نوشیدن مکرر الکل

• سابقه اختلال تیروئیدی

• مشکلات کلیوی

• پورفیری (نوعی اختلال خونی نادر)

• بالا بودن بدون علت ترانس آمیناز های سرم

• سابقه واکنش آلرژیک به دارو و یا ترکیبات جانبی آن

• مصرف سایر دارو ها از جمله دارو های گیاهی و مکمل ها


مصرف دارو درصبح نتیجه بهتری دارد


اکنون به بیماران مبتلا به کلسترول خون بالا توصیه می شود داروهای خود را به جای صبح، قبل از رفتن به تختخواب استفاده کنند. مطالعات محققان دانشگاه ساندرلند نشان داده، در بدن بیمارانی که داروی خود را به جای شب ها در صبح مصرف می کنند، به میزان بسیار بیشتری کلسترول های بد از نوع LDL تولید می شود.


تحقیق لایتسیموس دیگری که در سال 2008 انجام شده ثابت کرده بیمارانی که داروی خود به نام atorvastatin که یکی از داروهای کاهنده کلسترول خون است را بعد از ظهر مصرف می کنند، نتیجه بهتری در مقایسه با استفاده آنها در صبح می گیرند. با این کار میزان تعداد حملات قلبی و انسداد رگ های خونی در این بیماران کاهش چشمگیری پیدا می کند و در عوض میزان تولید کلسترول های خوب در بدنشان بیشتر می شود. فایده دیگر مصرف قرص ها در این زمان بهتر شدن عملکرد رگ های خونی است. دانشمندان معتقدند، شاید در شب که ما غذا نمی خوریم، تولید کلسترول به بیشترین میزان خود در بدن می رسد و به همین دلیل مصرف قرص ها در این زمان بهترین نتیجه را به همراه دارد.


دستیابی به بهترین درمان


• سعی کنید به طور مرتب به پزشک مراجعه نمایید، زیرا در این صورت پزشک می تواند روند بهبود شما را کنترل کند. انجام یکسری آزمایشات خون، بخصوص در ابتدای درمان نیاز است. انجام آزمایشات، کبد شما را کنترل می کند که آتورواستاتین اثری بر روی آن نداشته است و همچنین میزان کلسترول خون را می سنجد.


• پزشک به شما توصیه می کند که یک رژیم غذایی سالم داشته باشید، مصرف نمک روزانه را کاهش دهید، سیگار نکشید و به طور مرتب ورزش کنید. این اعمال، ریسک پیشرفت بیماری های قلبی - عروقی را کاهش می دهند.

• در مدتی که آتورواستاتین مصرف می کنید از نوشیدن مقادیر زیاد آب گریپ فروت (بیشتر از 2 فنجان در روز) خودداری کنید. یک ترکیب شیمیایی در گریپ فروت مو جود می باشد که میزان آتورواستاتین خون را افزایش می دهد در نتیجه احتمال بروز عوارض ناخواسته افزایش می یابد.


• مقدار مصرف الکل را کاهش دهید زیرا ریسک عوارض کبدی را افزایش می دهد.

• زنانی که احتمال بارداری در آن ها وجود دارد نباید آتورواستاتین مصرف کنند مگر اینکه از یک روش مطمئن برای پیشگیری از بارداری استفاده کنند.

• در صورتیکه می خواهید داروی دیگری مصرف کنید، برای اطمینان از عدم تداخل با آتورواستاتین با داروساز مشورت کنید.


نکاتی که در رابطه با مصرف قرص آتورواستاتین باید بدانید


• علاوه بر داشتن یک رژیم غذایی مناسب کم کلسترول و کم چرب، تغییر در شیوه زندگی شامل ورزش، از دست دادن وزن در صورت اضافه وزن و ترک سیگار ممکن است به تاثیر این دارو بهتر کمک کند.

• در تعداد بسیار کمی از افراد آتورواستاتین ممکن است باعث مشکلات حافظه خفیف یا سردرگمی شود. اگر این عوارض نادر رخ داد با دکتر خود صحبت کنید.

• به ندرت، استاتین ها ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن دیابت شود با دکتر خود در مورد فواید و خطرات دارو گفتگو صحبت کنید.

• مصرف همزمان با آب گریپ فروت باعث افزایش سطح خونی دارو و سمیت ناشی از آن می شود.

• این دارو در بیماران با سابقه بیماری کبدی یا مصرف زیاد الکل باید با احتیاط مصرف شود.

• این دارو در دوران بارداری نباید استفاده شود زیرا آتورواستاتین ممکن است به نوزاد متولد نشده آسیب برساند.

• بیماران باید حین درمان از رژیم های غذایی کم کلسترول استفاده کنند.

• آتورواستاتین ممکن است به شیر مادر منتقل شود و می تواند به کودک شیرخوار آسیب برساند. بنابراین شما هرگز نباید در دوران شیردهی از این دارو استفاده نمایید.


شرایط نگهداری:


در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد (ترجیحاً 20 تا 25 درجه سانتی گراد)، دور از نور و رطوبت پماد برای جای بخیه سزارین نگهداری نمایید.


مصرف در دوران بارداری و شیردهی


اگر شما باردار هستید نباید از این دارو استفاده نمایید زیر آتورواستاتین میتواند به جنین شما آسیب برساند و یا حتی ممکن است باعث نقض در هنگام تولد شود

آتورواستاتین ممکن است به شیر مادر منتقل می شود و می تواند به کودک شیرخوار آسیب برساند، قبل از قطع قرص حتما در این خصوص با متخصص خود مشورت کنید.

این دارو نباید جهت درمان چربی خون زنان باردار و شیرده و افراد مبتلا به بیماری های کبدی تجویز شود.

مصرف این دارو توسط زنان باردار, ممکن است به جنین آسیب وارد کرده و موجب نقص او پس از تولد شود.

بنابراین به زنان باردار توصیه می شود به هیچ عنوان از این دارو استفاده نکنند.


عوارض آتورواستاتین

عوارض مصرف آتورواستاتین


عوارض جانبی شایع و جدی


اگر شما پس از مصرف این دارو دچار هر یک از عارضه های جدی زیر شدید? مصرف این دارو را متوقف نموده و سریعا با پزشک خود تماس گرفته و او را در جریان قرار دهید .

درد عضلانی غیر قابل توضیح، حساسیت به لمس، و یا ضعف.

گیجی، مشکلات حافظه؛

تب، خستگی غیر معمول، و ادرار تیره رنگ.

تورم، افزایش وزن، ادرار کمتر از حد معمول .



افزایش تشنگی، افزایش ادرار، گرسنگی، خشکی دهان، بوی نفس های میوه ای، خواب آلودگی، خشکی پوست، تاری دید، از دست دادن وزن. یاتهوع، درد بالای معده، خارش، از دست دادن اشتها، ادرار تیره، مدفوع سفالی رنگ، یرقان (زردی پوست و چشم).یکی از شایع ترین عوارض جانبی آتورواستاتین, ایجاد واکنش های آلرژی است. در صورت بروز علائمی از قبیل کهیر، مشکل تنفسی، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو سریعا به پزشک مراجعه شود. از آن جایی که در برخی موارد آتورواستاتین موجب تجزیه بافت های عضلانی استخوانی می شود, در صورت مشاهده علائمی مانند درد عضلانی غیر قابل طبیعی, حساسیت به لمس, احساس ضعف همراه با تب, خستگی غیر طبیعی و تیرگی ادرار, باید سریعا به پزشک مراجعه شود.


تداخل دارویی


  • مصرف همزم